Verschillende technieken


 

Kickboksen

 

 

 

Kickboksen is een vechtsport waarbij zowel de handen als de benen mogen worden gebruikt. De sport kent zijn oorsprong in Japan en de Verenigde Staten, waar het begin jaren zeventig populair werd. Het kickboksen in de VS is ontstaan als systeem om verschillende stijlen vechtsporters zich met elkaar te laten meten. Het kickboksen in Japan heeft zich van harde karatestijlen uit ontwikkeld met invloeden van het thaiboksen (muay thai).

 

 

Bij kickboksen worden de stoten van het boksen gecombineerd met de trappen uit sporten zoals karate en taekwondo. Toch is de manier van trappen afkomstig uit het thaiboksen anders. Dit verschil wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de verschillende vormen van competitie. Bij taekwondo draait het om het behalen van punten, terwijl het bij thaiboksen de bedoeling is de tegenstander zo hard mogelijk te raken. Elleboogstoten zijn in het kickboksen, anders dan bij het traditionele thaiboksen, niet toegestaan.

 

 


 


 

Thaiboksen (Muay Thai)

 

 

 

Thaiboksen (Muay Thai) is een oude vechtsport die al eeuwen in Thailand wordt beoefend. Het thaiboksen is in Thailand zeer populair. Het huidige muay Thai is indirect afkomstig uit de gewapende vechtkunst krabi krabong. Wanneer een krabi krabong-vechter zijn wapens niet meer had, kon hij zijn acht lichaamsdelen als dodelijke wapens gebruiken; deze stijl wordt muay boran genoemd. Vanuit het dodelijke muay boran (oude boksen) is het huidige wedstrijd gerichte muay Thai ontstaan. Veel muay boran technieken zijn niet meer toegestaan tijdens wedstrijden omdat deze gewoonweg te dodelijk zijn.

 

In het verleden stond muay Thai ook bekend als:

 

  • Mai See Sawk

  • Muay Pahuyuth

  • Chaiaboksen

  • Siamees boksen (Siam is de oude naam voor het huidige Thailand)

 

Bij het thaiboksen waarin op het eerste gezicht alles lijkt te zijn toegestaan is men echter toch wel gebonden aan regels. Toegestaan is het gebruik van vuisten, ellebogen, knieën en benen. De techniek van het gebruik van de vuisten is ongeveer gelijk aan die in het boksen; het verschil zit hem in het gebruik van de knieën, ellebogen en benen.

 

 

 


 

Martial Arts (Vechtkunst)

 

 

Een vechtkunst (ook wel aangeduid met de Engelse term martial arts, wat letterlijk krijgskunsten betekent) is een geheel van vechttechnieken en -tradities.

 

De term vechtkunst roept vooral associaties op met oosterse vechtsporten als judo, karate en kungfu, maar ook westerse sporten als worstelen en boksen

 

 

Vechtkunsten zijn al zeer oud. De eerste tekenen van systematische training in bepaalde manieren van vechten dateren van het eerste millennium voor Christus.

 

Vechtkunsten berusten altijd op hetzelfde principe: het met behulp van fysieke kracht of middelen een tegenstander verslaan, en tegelijkertijd jezelf verdedigen tegen een fysieke aanval.

 

Veel oosterse vechtkunsten komen voort uit religies als het Shintoïsme, het Taoïsme en het Zenboeddhisme. Andere vechtkunsten zijn gebaseerd op een erecode. Oosterse vechtkunsten kunnen daarnaast ook zaken als meditatie of alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur, omvatten. Verder kunnen vechtkunsten nauw zijn verbonden met bepaalde dansen

 

 


 

Martial Fit

 

Een unieke manier van conditietraining, welke zelf ontwikkeld zijn.

 

Bij Martial-Fit worden verschillende oefeningen gecombineerd, zoals stoten, trappen, knie- en elleboogtechnieken en oefeningen uit de militaire sport.

 

 

. Dit alles met een interval op het ritme van muziek. Een training met maximale inspanning afgelost met rust.

 

Voor de lessen is geen speciale kleding nodig. Tijdens het stoten worden bokshandschoenen gebruikt, deze zijn in de les aanwezig.

 

Aan het einde van de les doen we ontspanningsoefeningen uit de krijgskunst, om weer lekker rustig naar huis te kunnen.